The State of CraftMania

Téma ohledně aktuálního stavu serveru a nejisté budoucnosti.. víc otázek než odpovědí?

The State of CraftMania

Milí hráčky a hráči v tomto tématu bych chtěl probrat s vámi pár věcí, co mě poslední měsíce trápí. Je to chod serveru a jeho budoucnost, jelikož poslední měsíce přemýšlím, co a jak nakládat s CM jako takovou jelikož i přes všechno snažení a změny, se prakticky nic nezměnilo. A tak proto je tu toto téma, abychom vám vysvětlil aktuální stav a co možná bude v následujících měsících následovat.

CraftMania byla domovem tisíce hráčů po několik let a vše fungovalo v pořádku až do podzimu 2021. Abych to správně vysvětlil, server problém nemá, ten problém jsem primárně zřejmě já.

Celkově doba se změnila Minecraft jako takový meziročně upadá i když se to nezdá. Hytale v nedohlednu. A celkově za poslední rok je největší novinka na serveru Survival 1.18, na kterém jsme si dali společně s několika hráči a členy AT opravdu záležet a výsledek je, sami vidíte.

Takže jsme tu ve stavu, kdy já přemýšlím zda má cenu pokračovat. Aktuální počet hráčů neodpovídá k hodnotám udržení serveru. Na serveru aktuálně hraje okolo 10-30 hráčů, celkově okolo 180 hráčů pravidelně z toho 300 nepravidelně. Si říkáte, to je velký číslo ne? No není... pro porovnání minulý rok to bylo 1500 a dva roky zpět 3500. Nyní vidíte tu změnu?

A teď můžete namítat - "To je kvůli tomu, že CM nemá reklamu". Přiznejme si, že CM neměla nikdy nijak reklamu nějak velkou. Poslední fakt velká reklama byl PVNST, to je ale opět jiný téma. Celých 9 let byla a je CraftMania v TOP 10 (*15) serverech na většině server listů. To byl jediný prakticky zdroj reklamy. Na základě toho můžu taky odvodit, že zájem o MC jako takový je minimální. Aby taky ne, když jsme hráli v roce 2015-2016 tak Minecraft byl číslo 1 v hledání hry. Dnes po Fortnitu a jiných BR a dalších xyz her se hráči více diverzifikují a dá se říct že už mladá generace nehledá primárně jako první Minecraft.

Co tím chci říct? S tímto celým úpadkem poprvé za 9* let je CraftMania v mínusu druhý měsíc. Takže musím server doplácet ze svého. Musím měsíčně platit 5-7k aby na serveru hrálo 20 hráčů. Abych přímo upřesnil, nejde mi o to, že by mě to štvalo za to platit, ale je to prakticky vyhazování peněz. Kdyby to bylo v roce 2014, 2015... kdy jak jsem psal byl Minecraft v topu, tohle téma by ani nikdy nevzniklo. A uznejte sami, že platit takovou částku při dnešní inflaci, je rozporuplné.

Další bod, který bych chtěl zmínit je to, že  prakticky po 9 letech, mě naprosto irituje dělat po deváté Skyblock. Jelikož jak většina z vás ví, měl by vyjít Skyblock 1.19, ale záhadně je od července ve voidu? Když děláte něco po deváté, a víte že to nebude mít moc smysl, chtěl by se vám do toho?

CraftMania je pro mě něco jako druhý domov, pokec s lidmi a komunitou. Problém je, z mého pohledu to nemá smysl udržovat (server) ovšem taky nemá smysl to rušit. Představte si, že pracujete na něčem 9 let, spalili jste na tom tisíce hodin a pak prostě to musíte ukončit. Nepochybně, jednou konec nastane, ale ten pocit...

Další věc je ta, že je mi 26 a pořád vedu Minecraft serveru a prostě nechci tu sedět do 30 a hrát a starat se o děti, co se neumí chovat a učit teenegary, jak trestat ve virtuálním světě. Když jsem zakládal CM bylo mi 18, byl jsem na střední a prostě hrál jsem Minecraft, ovšem taky jsem od něj odrostl. A čím víc se nutím do toho, cokoliv dělat na CM, když nevidím výsledek jako dřív, tak se mi to víc a víc hnusí a opravdu nechci vzpomínat na CM ve špatným.

A co tím vším chci říct? Nevím jak dál, zda ještě něco má smysl... snažit se o něco a vidět pak výsledek jako "nic". V hlavě se mi pořád honí pár scénářů, co mohou následovat následující měsíce...

  1. Finální konec - zní to smutně, ale nebojte nemůže to být tak drastický pro nikoho jako pro mě. Ovšem jednou vše vždy končí, i my nejsme věčný. Kdyby se potvrdil konec, tak mám pro komunitu a bývalé hráče pár post-year plánů o kterých ale později kdyby se tak stalo.
  2. Pokračovat ale jinak - vlastně nic neměnit a nebo změnit, přidat Skyblock 1.19, zupdatovat vše na 1.19, změnit VIP aby z serveru byl nějaký profit na hosting, a dělat že je vše ok přitom víme, že není. Je tu tuna nedodělaných serverů, i minihry... Má to ale cenu? Přece jenom dle statistik CM není uplně dead. Minulou neděli zde bylo 50 hráčů, ale kdo ví...

Nevím no... ani nevím proč tohle píšu. Ovšem pokud by ses chtěl(a) k tomuto nějak vyjádřit, mé soukromé zprávy jsou vždy otevřeny nebo můžeš v threadu na Discordu pod tímto oznámením. Třeba něco vymyslíme....