Survival 1.18

Zcela nový Survival 1.18 s hromadou novinek, novou ekonomikou, novými možnostmi jak hrát.

Survival 1.18

Včera 20.6.2022 nastal legendární den, den kdy vydáváme na serveru novou verzi serveru. Kompletně od znova, s čistými daty, všichni hráči si rovni, vše znova. Jistě se ptáš, co je nového, co se změnilo? Tak jdem na to, prvně ale...

Speciální poděkování patří těm, kteří testovali tento server a trávili na něm dobrovolně hodiny i když věděli, že se jim vše smaže. Bez nich by nevznikl konečně server s vyváženou ekonomikou, nenašlo by se mnoho chyb a nepřidalo pár vylepšení a návrhů. Děkuji jim <3.

Úvod

Survival 1.18 jsem začal řešit již v říjnu 2021, když se uchylovalo k vydání Minecraftu 1.18, tehdy bylo řečeno, že se má jedna o novou generaci serverů pro CM, kompletní změna ale na starých základech. Nový Survival by měl být tedy těžší, víc vybalancovanější a hlavně měl by nabídnou prvky hry, které Minecraft nenabízí ale my je můžeme nějak nafejkovat pomocí RP.

Dříve než se pustíme do novinek, kterých je opravdu hodně, bych chtěl prvně zmínit, že né vše se stihlo do vydání. Myslím si, že né každého to překvapuje, ovšem mohu vás ujistit, že další obsah pro Survival se již připravuje, pouze si chci být jistý, že je vše na 100% doděláno a otestováno, když se už snažíme o ten balance ekonomiky.

Server je také již plně updatovatelný na verzi 1.19, bohužel toto dělat v nejbližší době nebudeme. Rozhodilo by to ekonomiku a možná by bylo ještě více bugů než je doposud nalezeno.

Novinky

Víc těžší ekonomika

Ekonomika je základ ekonomických serverů, ekonomika byla vždy na CraftMania serverech totálně rozbitá, jelikož já nemám pojem o tom, co má jakou hodnotu. A tak novou ekonomiku na serveru řešilo více lidí, více lidí který ví jak funguje MC.

Výsledkem je těžší ekonomika, kde se za vše platí. Všude najdeš poplatky, všude tě něco bude stát. Server ti automaticky bude odebírat % peněz z Landů, národů a účtů. Není to již o tom mít farmu, ale myslet a vydělávat.

💭
Automatické odebírání % z účtu hráče není aktuálně aktivní.

Custom Ores

Jednou z největších a nejzásadnějších novinek jsou ore, které se v Minecraftu nenachází, jsou to - Zinc Ore, Ruby Ore, Lead Ore, Unknown Ore. Každé z těchto zmíněných ore má svojí speciální funkci na novém Survivalu. Například Zinc slouží ke craftění nábytku a custom bloků, Ruby k lepším armorům s Platinou a Unknown? Heh to je ten "End Game" ne? Nejvíc vzácné ore, ze kterého naši testeři měli nervy když jej hledali. Jelikož průměrně trvá 1 Unknown Dust najít okolo 30-60 minut, a na Crystal jich potřebuješ 9, HA?!

Tyto nové ore nemají nijak zastínit staré Minecraft ore, mají pouze dodat vlastnosti a balance do nové ekonomiky, tak aby bylo více materiálů a možností.

Zinc Ore, Lead Ore, Ruby Ore, Unknown Ore + Platina (nemá ore)

Díky těmto změnám byl navržen kompletně nový systém na recepty, každý hráč má knížku receptů (nebo /recipes). Byly i upraveny některé stávající recepty, takže Redstone věci se necraftí jenom z Ironu ale i Netheritu, Platiny a Lead Ingotů. Naoplátku zůstávají limity jako na 1.17 a nebudeme nic omezovat do doby, než by to mohlo způsobit problémy na serveru, doufáme ale že se tak nestane.

Všechny ore a jejich informace najdeš zde:
https://wiki.craftmania.cz/survival-generace-ore/

Custom Enchanty

Hodně žádaná funkce, se opět vrací ale jinak. Dříve jsme rozdávali knížky jak na pozkání, a nemělo to smysl - 300 enchantů z toho 290 bylo rozbitých a způsobovalo to mnoho problémů.

Survival 1.18 nabízí také Custom Enchanty ale né 300, ale 60. Dají se získat pomocí Enchantování. Ovšem je na vše naprosto minimální šance a custom enchanty se generují až od LVL 5+.

Říkáš si, šedesát enchantů? To je málo ne? No naším plánem je postupně uveřejňovat nové, jelikož od 1.18 budou servery čas od času dostávat tzv. "Content Updates".

Všechny enchanty a jejich informace a rarity lze najít na naší wiki:
https://wiki.craftmania.cz/survival-custom-enchanty

Cosmetic House

S 1.18 postupně rušíme /cosmetics příkaz a přinášíme Cosmetic House. Jedná se o speciální dům na spawnu, kde si můžeš nastavit čepici, backpack, balonek nebo aktivovat i jiné věci jako spray (neuveřejněno zatím).

Najdeš tam všechny dostupné Cosmetics za poslední 2 roky a nové samozřejmě budou přidávány tam. Někteří mohou namítat, že je bude štvát chození na spawn, ovšem, když si na to zvyknete, zjistíte jak je to super když vidíte, co si nastavujete.

Také tím že se připojíš na náš Survival 1.18, tak dostaneš zdarma batoh - Axolotl Backpack. Tak snad se bude líbit, platí do 1.9.2022. Poté již nepůjde získat.

Cosmetics House

Residence? Ne Lands!!!

Již od verze 1.7 jsme na CraftManii používali Residence, je to jeden z nejvíc legendárních pluginů ovšem poslední roky jeho kvalita klesá a klesá, a když už děláme tak velké změny, tak jsme se rozhodli změnit i plugin.

Z Vanilla serverů, tedy přinášíme Lands. Šok?! JO! Ale počkej, nejsou tak omezené. Všichni máte k dispozici hned k zabrání 30 chunků a lze si tento limit navýšit až do 300 pomocí server levelu. Můžeš také zakládat národy (Nations) a dělat tak města jednoduše nebo prostě "civilizaci". Můžeš také různé části landů pronajímat a dělat opět města, části a hráči ti automaticky budou platit za to, že tam mají něco. A zde nekončíme, mezi národy si můžete drancovat národní banku pomocí válek! Je toho hodně? Ano je.. i já sám se už v tom ztrácím.

Lands přináší zcela jiný rozměr na nový Survival. A to je jeho cílem, změna a vylepšení. Všichni jsme se shodli že Lands na novým Survivalu je to nejlepší, co jsme mohli udělat.

Pozor ale, všechny Lands se platí. Každý chunk, každých 7 dní platíš serveru za to, že tvůj Land existuje, tak nezapomeň doplnovat Lands banku nebo Národní banku.

Více informací:
https://wiki.craftmania.cz/survival-generace-ore/

DynMapa

Vůbec poprvé naše servery od 1.18 postupně dostávají dynmapu. Jo já vím, není to nic revolučního, ovšem na CM ano. Všechny dynmapy najdeš na https://atlas.craftmania.cz/ . Z dynmapy se aktuálně nelze skrýt, ovšem pracujeme na tom, aby vše bylo integrován do Profile Settings.

Jobs

Jako další přidanou "novinkou" zpět jsou staré dobré Jobs. Ty prošly největší změnou, byly kompletně překopány a do detailu nastaveny tak, aby se stala minimální chyba - zníčení ekonomiky. Jistě, někdo může namítat, že vyplácí málo ovšem tak je stavený nový server, těžší ekonomika = menší výplaty z Jobs, větší nároky na peníze.

Věština Jobů proto má statisticky nastavené ceny které se nemění levelováním daného Jobu. A pokud se mění, třeba u Minera, tak v rámci 30 levelů se cena za vykopání Gravelu třeba zvedne jenom o 40%.

Zároveň je zde aktuálně nastavený limit na výplaty za 24h, každý hráč může získat aktuálně $7500, poté ho Jobs přestanou vyplácet.

Další velkou změnou je, že se joby musíš "naučit". Jelikož jako nový hráč máš přístup pouze k Minerovi, další si musíš zakoupit na spawnu u NPC za vydělané peníze. Nic není zdarma, opravdu... :(

Jobs - Nové menu, nový challange!

Malé změny

I když se to nezdá, na serveru proběhlo mnoho malých změn a vylepšení které chybí na starých serverech, takže například:

  • Je opravený bug kdy si nešlo v Cosmetics přepnout na Morph - Chest Minecart.
  • Jsou kompletně vypnuté Phantomové a netopýři (nikdo je tam nechce).
  • Warpy nyní mohou mít nastavenou cenu za teleport. Hráč musí potvrdit při teleportu, že chce opravdu zaplatit za teleport.
  • Naše pluginy by měli mít lepší nápovědy na příkazy, aby se nestalo že to napovídá nesmysly.
  • Byl povolen příkaz /afk a také se AFK zobrazuje v tablistu a u jména.
  • Admin Team se již nezobrazuje v /baltop a tak může nyní hrát plně na serveru s hráči.
  • Ekonomické pluginy nyní respektují prioritu zprávy a tak si můžeš všimnou že třeba [BANK] prefix má jiné barvy dle zprávy. Když tě informuje je zelený, když tě varuje je žlutý a chyba je červeně.
  • Telemetry - server nyní ukládá více dat o tom co hráči a admin team dělá. Admin Team je tedy později schopný dohledat, co se opravdu na serveru stalo. Nově se například ukládají data o smrtích, o tom kdo co vyndal z item framu, které itemy admin kopíruje, kde hráč tráví nejvíce času a jiné.
  • Jelikož již nejsou /cosmetics tak se Morphy nachází pod /morphs.
  • A mnoho dalšího, bylo by to na dlouho...

Další updaty

Samozřejmě to není vše, jelikož se vše nestihlo tak již máme rozdělaný budoucí update 1.1, ve kterém se přidá pár dálších věcí, jako například:

  • PvP Arény, slíbené arény rozdělené na drop/no-drop.
  • DragonRun - Souboj s drakem, který je upravený, těžší a dropuje zajímavé itemy a odměny.
  • Nové custom Enchanty - né všechny byly uveřejněny, časem se tedy budou postupně přidávat další.
  • Nové bloky a nábytek - jedna z věcí na kterou čeká mono hráčů a kterou slibujeme už roky je opravdu blízko.
  • Discord Private Lands Channels - každý land nebo národ si bude moct vytvořit private kanál a voice do kterého bude moct zasílat chat z discordu do Lands chatu na serveru. Budou se tam zasílat informace z schránky landu/národa.

Na závěr, si myslím že se jedná o nejlepší server který kdy CM mohla vydat i když stále není kompletní. A doufám že vydrží dlouho ekonomicky stabilní, né-li pořád (to by bylo nejlepší).

A pokud se ptáš, co Skyblock tak již vznikají plány na verzi Skyblocku 1.19! Ale k tomu je ještě brzo. Uvidíme jak vše půjde o prázdninách.

Užijte si jeden z nejlepších serverů od CM - Wake <3.